Halbe Hettema

Aanbevolen artikelen

Terug naar laatste artikelen

Postduif versus slechtvalk


Halbe Hettema
Postduif versus slechtvalk

Postduivenhouders klagen steen en been over de overlevingskansen van hun vogels. Vooral de slechtvalk krijgt de schuld. Een dier dat als hobby wordt gehouden versus een vogel die zich manifesteert in de vrije natuur. Het zal weinigen verbazen waar mijn voorkeur naar uitgaat.

Als geboren en getogen Wâldman is de duivenhobby mij niet helemaal onbekend. In mijn jeugd was ik er in het seizoen geregeld getuige van hoe een zwerm duiven na een lange reis het eigen hok terugvond, opgewacht door een zenuwachtig fluitende eigenaar.

Daar is weinig mis mee. De duiven leven weliswaar in gevangenschap, maar ze worden met liefde verzorgd en krijgen af en toe de gelegenheid om lekker een eindje te vliegen. De Partij voor de Dieren vindt het vast helemaal niks, maar ik kan er best mee leven.

Tot de postduivenhouders de slechtvalk het vrije leven misgunnen. En dat is nu het geval. Vorige week zochten ze de publiciteit met het aanbieden van een door zevenduizend mensen ondertekende petitie aan de Tweede Kamer.

Duizenden postduiven in ons land zouden worden ’vermoord’ door sperwers, haviken en slechtvalken. Het zou op den duur het einde kunnen betekenen van de duivensport, volgens de initiatiefnemers.

Dat ze zich keren tegen het uitzetten van gefokte roofvogels is te begrijpen. Daar is weinig natuurlijks aan. Maar dat ze ook tegen het plaatsen van nestkasten voor onder meer slechtvalken zijn, is iets anders.

Die slechtvalk is als broedvogel in ons land net terug van weggeweest. Ze broedt veelal in kasten die op grote hoogte tegen gebouwen of in masten zijn geplaatst. Dat heeft geholpen. Er zijn nu een paar honderd broedparen in ons land. Postduivenhouders noemen dat onnatuurlijk. Maar is dat niet veel meer het geval met al die duizenden postduiven die in het weekeinde boven Nederland vliegen?

Het is waar: vooral duiven en eenden zijn de prooidieren van de slechtvalk. De roofvogel maakt met een snelheid van meer dan 300 kilometer per uur duikvluchten om vogels te bemachtigen.

Het is een sieraad voor de Nederlandse natuur, ’s winters als gast uit noordelijker contreien, ’s zomers als broedvogel die gebruik maakt van door beschermers getroffen hulpmaatregelen.

Zo zitten ze in Friesland bij de centrale van de Burgumermar, bij de mast van Spannenburg en zelfs midden in de stad, bij de Avèrotoren in Leeuwarden. Zo’n imposante roofvogel als onderdeel van de stadsnatuur. Hoe 
mooi wil je het hebben?

En dan komen de postduivenhouders met het verhaal dat roofvogels per dag zeker vijftienhonderd duiven ‘vermoorden’. Niet dat dat aantal af te leiden is van het door de organisatie ingestelde meldpunt, maar dat is volgens de woordvoerder wel de realiteit.

De slechtvalk wordt dus afgeschilderd als moordenaar. Jazeker, hij doodt dieren. Zo werkt dat in een ecosysteem van eten en gegeten worden. Dat is de natuur waar het recht van de sterkste geldt.

Dat de postduif een vegetariër is, doet daar niets aan af. Die valt in de categorie slachtoffers en maakt als door mensen gehouden vogel niet echt deel uit van de natuur. De duivenhouder die dat niet accepteert, houdt zijn vogels maar binnen.

(Dit artikel verscheen op 26 juni 2018 in de rubriek Natuurlijk in de Leeuwarder Courant).

Laat opmerkingen zien (0)

Aanbevolen artikelen

Algemeen

Stank en gekrijs

We hadden het gisteren al van een afstandje gezien. Een broedkolonie van de drieteenmeeuw  in de wand van een klif. Vanmorgen gingen we er kijken. Het was een kort maar steil...

Geplaatst op door Halbe Hettema
Algemeen

Spektakel in het fjord

Het is een prachtige dag. Een helderblauwe lucht, zonneschijn en voor poolbegrippen niet koud. Laat me vandaag daarom eens schrijven over de mooie dingen. Die zijn hier in...

Geplaatst op door Halbe Hettema