Halbe Hettema

Roofvogelhaat


admin
Roofvogelhaat

Het is een jaarlijks terugkerend dieptepunt als de Werkgroep Roofvogels Nederland (WRN) met de rapportage komt over roofvogelvervolging. Je kunt er elke keer vergif op innemen: Friesland is koploper.

Ik herinner me uit voorbije jaren een incident waarbij van jonge bruine kiekendieven de pootjes werden afgeknipt. En het verhaal van de zeearend die werd neergeknald. Het afgelopen jaar werden volgens de inventarisatie van de WRN twee grauwe kiekendieven vergiftigd, zeldzame en zwaar beschermde vogels. Naast de kadavers in het buitendijkse land lag nog het gif.

Wat bezielt mensen toch om die mooie vogels om te brengen? Wat brengt ze tot die roofvogelhaat?

De roofvogelwerkgroep houdt het er op dat het om weidevogelbeschermers gaat die niet kunnen aanzien hoe hun geliefde kievits- of gruttokuikens ten prooi vallen aan andere vogels. Aan bewijzen voor deze verdachtmaking ontbreekt met meestal. Dat kan niet anders, want de daders worden zelden gepakt. Maar het klinkt niet onlogisch. Wie geregeld in kringen van weidevogelbeschermers verkeert, weet ook van de hartgrondige afkeer die een (klein) deel van hen van roofvogels heeft.

Het is onbegrijpelijk. Hoe kan het dat iemand die zo gek is op een bepaald soort dier, zichzelf natuurliefhebber noemt, op de gruwelijkste manier tot het doden van een ander dier komt? Alleen omdat de ene vogel hoger in de voedselketen staat dan de andere?

Wie is dan de mens die meent dat de ene vogel recht op bescherming heeft en daarom de andere vogel maar doodt?

Ik ben weidevogelliefhebber en Fries. Maar hier snap ik helemaal niks van.

foto Grauwe Kiekendief

foto Grauwe Kiekendief

 

 

 

 

Laat opmerkingen zien (0)

Aanbevolen artikelen

Algemeen

Spektakel in het fjord

Het is een prachtige dag. Een helderblauwe lucht, zonneschijn en voor poolbegrippen niet koud. Laat me vandaag daarom eens schrijven over de mooie dingen. Die zijn hier in...

Geplaatst op door Halbe Hettema
Algemeen

Nu even serieus

De afgelopen dagen schreef ik over de bijzondere avonturen die fotograaf Marcel en ik meemaakten in en rond Ny Alesund op Spitsbergen. Op de dag van vertrek is het tijd voor de...

Geplaatst op door Halbe Hettema