Halbe Hettema

Aanbevolen artikelen

Terug naar laatste artikelen

Stank en gekrijs


Halbe Hettema
Stank en gekrijs

We hadden het gisteren al van een afstandje gezien. Een broedkolonie van de drieteenmeeuw  in de wand van een klif. Vanmorgen gingen we er kijken.

Het was een kort maar steil klimmetje. De penetrante stank van stront wilden we best weerstaan, het gekrijs van honderden meeuwen die op- en aanvlogen bepaalden de wat macabere sfeer.

Ik heb wel eens vaker in een meeuwenkolonie rondgelopen, op de waddeneilanden. Dat fascineerde me altijd al, maar hier doet het me meer. Het zal de omgeving zijn, de totaal onbekende omstandigheden waardoor zo’n meeuwenkolonie heel veel indruk maakt.

Ondertussen vertelde onderzoeker Maarten Loonen over de bedreigingen van deze broedvogels.

Natuurlijk ging het over de poolvos. Als het hier niet over de ijsbeer gaat, dan wel over de vos. Die we natuurlijk wel heel graag een keer zouden willen zien, maar ik ben bang dat het bij de verhalen blijft. Het is niet anders. De pootafdrukken en holen van de poolvossen zien we wel. Er staan zelfs camera’s van onderzoekers op gericht. Maar voor die poolvos is hier weinig te halen, vertelt Maarten. Hooguit eieren of kuikens die naar beneden vallen.

Hier en daar zijn drieteenmeeuwen te zien met roze en blauwe vlekken op de kop. Aangebracht door wetenschappers die individuele vogels willen herkennen. Jawel, alles wordt hier onderzocht. Het Poolstation van Ny Alesund is een soort Mekka voor de wetenschap.

Op kleine afstand van de meeuwenkolonie zit een grote burgemeester op de loer. Ook een lid van de meeuwenfamilie, maar als hij de kans krijgt peuzelt hij lekker af en toe een ei of kuiken van een neefje of nichtje op.

De kleine jager, ook een zeevogelsoort, doet het anders. Die jaagt een drieteenmeeuw net zo lang op tot ze moet braken. Aan de kots heeft de belager een goed maal. Overigens: ik bedenk dit niet zelf. Het is me verteld door iemand die er veel meer verstand van heeft dan ik. Maarten, dus.

Nog even over het varen in een Zodiac. Een prachtige manier om je hier te verplaatsen zolang de baai voor het grootste deel ijsvrij is..

En aan de veiligheid wordt ook alles gedaan: zonder overlevingspakken geen tochtje op de Zodiac. Probeer het maar eens uit, zei Maarten toen we bijna weer bij de aanlegsteiger waren. Stap overboord en laat je drijven. De drie jongere opvarenden waagden het er op. Ikke niet. Ik ben wel wijzer, dacht ik.

Maar toen we de boot hadden aangelegd en ik met een wat al te zware zak met spullen de steiger op wilde stappen, ging het mis.

Ik kieperde aan de andere kant het water in. Nadat Maarten me op het droge had geholpen, kon ik het bevestigen: een overlevingspak werkt. Alleen mijn trui was aan de bovenkant een beetje nat.

Het leest misschien als een grappig voorval, maar nu toch even serieus: dit liep goed af, maar de schrik zat er even flink in. En hoe mooi ik ook bleef drijven, ik ben blij dat ik snel op het droge werd geholpen.

Laat opmerkingen zien (0)

Aanbevolen artikelen

Algemeen

Postduif versus slechtvalk

Postduivenhouders klagen steen en been over de overlevingskansen van hun vogels. Vooral de slechtvalk krijgt de schuld. Een dier dat als hobby wordt gehouden versus een vogel die...

Geplaatst op door Halbe Hettema
Algemeen

Spektakel in het fjord

Het is een prachtige dag. Een helderblauwe lucht, zonneschijn en voor poolbegrippen niet koud. Laat me vandaag daarom eens schrijven over de mooie dingen. Die zijn hier in...

Geplaatst op door Halbe Hettema