Halbe Hettema

Aanbevolen artikelen

Terug naar laatste artikelen

Naar het Poolstation


Halbe Hettema
Naar het Poolstation

Nog een nachtje slapen, dan reizen fotograaf Marcel van Kammen en ik af naar Spitsbergen. Naar Ny Alesund om precies te zijn, waar we op het Poolstation een bezoek brengen aan onderzoeker Maarten Loonen van het Arctisch Centrum van Rijksuniversiteit Groningen.

Het gaat ons om de brandganzen, waar Loonen op Spitsbergen al jaren onderzoek naar doet. Wat we graag willen weten, is hoe het de ganzen in de arctische broedgebieden vergaat en of dat invloed heeft op het overwinteren in onze contreien. Ongetwijfeld komt dan ook de klimaatproblematiek aan de orde.

We gaan dus naar de poolstreek, waar het nu zo’n 25 graden kouder is dan bij ons. Dat wordt even omschakelen. Winterjas, truien, thermo-ondergoed, sjaal, muts en wanten liggen al klaar.

De berichten die ons nu uit Ny Alesund bereiken, zijn intrigerend. Het werk van de onderzoekers wordt bemoeilijkt door ijsberen die tussen de ganzen zitten en eieren hebben opgevreten. Op een andere plek gaan poolvossen er met de eieren van de sterns vandoor.

Al drie weken lang, twee keer per week, verschijnt een ijsbeerfamilie in het fjord, meldt Maarten Loonen op Facebook. Ze hebben inmiddels zo’n vierduizend eieren achter de kiezen.

Waar ijsberen zijn, vertonen de onderzoekers zich niet. En Marcel en ik dus ook niet. Het is immers wel de bedoeling komende vrijdag weer heelhuids thuis te komen.

Tussendoor houd ik op deze plek een logboek bij. Vanaf maandagavond, als alles goed gaat. Blijf ons volgen. Wij hebben zin in dit avontuur!

 

 

Laat opmerkingen zien (0)

Aanbevolen artikelen

Ganzen

Op het Poolstation

’t Was een lange dag. Met een enorme vracht aan nieuwe indrukken die op me afkomen nu ik nog maar net in een oord ben als op het Poolstation Ny Alesund op Spitsbergen....

Geplaatst op door Halbe Hettema