Halbe Hettema

Kuiken Arno


admin
Kuiken Arno

Het was zo’n mooi idee van vogelwachtersbond BFVW. Omdat 2018 in Fryslân zo’n bijzonder jaar is, zou het eerste kievitsei geraapt mogen worden om het te kunnen aanbieden aan commissaris der koning Arno Brok. Alleen het eerste ei. Wie zou daar nou moeilijk over doen?

Nou, voor het plan kwamen bij organisaties als Vogelbescherming Nederland en De Faunabescherming de handen niet op elkaar. Dat snap ik wel. Geven ze de eierzoekers dit jaar een vinger, dan willen ze volgend jaar de hele hand.

 

Daarom is besloten geen ontheffing aan te vragen. ,,Wy wolle gjin gedonder’’, motiveerde bondsvoorzitter Rendert Algra dat besluit.

Dat is jammer.

EIERZOEKERS IN MAISVELD.
In het weekend was het overal in Friesland druk met eierzoekers. Op drie naastelkaar gelegen maisvelden liepen zelfs vier verschillende eierzoekers naast elkaar.
Het zoeken “op de vogels” is hierbij niet mogelijk want de kieviten laten zich niet zien in het veld bij de nesten, omdat er continu wel een eierzoeker in het land loopt.
De maisvelden zijn de laatste jaren erg populair bij kieviten en daardoor ook bij eierzoekers. Door diepontwatering worden de weilanden steeds minder geschikt voor de kievit, die daardoor hun heil zoeken op het maisveld. Zelfs de grutto wordt steeds vaker aangetroffen op maisland.

Stel dat het een traditie zou worden, dat rapen van het eerste ei. En bedenk dan dat ook het plan om kievitseieren in broedmachines te laten uitbroeden misschien wel eens werkelijkheid wordt. Ik denk het niet, ik hoop het niet, maar je weet maar nooit.

Dan levert Arno Brok zijn eerste eitje in om het in de broedmachine te laten leggen. Als dat uitkomt, noemen we het Kuiken Arno. We doen het beestje een kleurringetje om met een afbeelding van de Friese vlag en geven het de vrijheid.

Zo kunnen we tot in lengte van dagen in het voorjaar het tot volwassen kievit uitgegroeide beestje blijven volgen. In het broedgebied verhuren we telescopen.

Zo is Fryslân zomaar een attractie rijker. En we spreken af dat ieder jaar op de dag dat kievit Arno voor het eerst in zijn broedgebied wordt gezien, in onze provincie officieel de lente begint. En de ontdekker krijgt de Sulveren Ljip.

Laat opmerkingen zien (0)

Aanbevolen artikelen

Weidevogels

Huiveringwekkend

Pessimist als ik ben heb ik de weidevogels afgeschreven. Wat over niet al te lange tijd rest is een enkele populatie in een reservaat dat door rasters met schrikdraad wordt...

Geplaatst op door Halbe Hettema
Weidevogels

Symptoombestrijding

Ooit deed ik samen met een vriend aan weidevogelbescherming. We zochten nesten, markeerden ze en hielden de administratie bij. Mooi en nuttig werk tegelijk. Er was maar een ding...

Geplaatst op door admin